utorak, 7. ožujka 2017.


Sutra je međunarodni Dan žena....
Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana slave se  ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. 8. OŽUJKA, odnosno Dan žena slavi se u mnogim zemljama diljem svijeta.

Na taj dan odaje se počast svim ženama, te kroz taj dan proteže tema političkih i ljudskih prava koja žene zaslužuju. Običaj je da djeca i muškarci ženama čestitaju ili poklone cvijet ili mali darak, kao znak poštovanja i pažnje.

Ovaj praznik započeo je prije više od 100 godina kao politički događaj, a danas se u mnogim zemljama slavi na različite načine.

Zanimljivo je da ovaj praznik slavimo 8. ožujka, no ni ti jedan važan događaj koji je doveo do njega nije se dogodio na taj datum, već se on "zadržao" sasvim slučajno.

28.03.1908. godine održan je prvi Dan žena, kada je 15 000 žena izašlo na ulice New Yorka zahtijevajući kraće radne sate, bolju plaću i pravo glasa.

Žene su nastavile slaviti Dan žena zadnje nedjelje u ožujku sve do 1913. godine.

1910. godine u Kopenhagenu održana je konferencija zaposlenih žena gdje je  Clara Zetkin predložila ideju o Danu žena koji bi se diljem svijeta trebao slaviti na isti dan. Na konferenciji je bilo 100 žena iz 17 zemalja koje su anonimno dale glas za ovoj ideji.


Da bi napravili razliku moramo razmišljati lokalno i globalno te svaki dan učiniti Danom žena, poručuje stranica International Women's Day
Iskoristite priliku i darujte žene, majke, prijateljice....Fotografija Forever Hrvatska.e

Nema komentara:

Objavi komentar